tisdag 24 april 2012

form och natur

Dags för lite nya bilder!!
HiHiHi !!! Jag tycker om former på första bilden, men jag hatar min och köket spegel bild.
Finns det någon tips för att komma undan denna problem vid så svår form som den?



7 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är rätt läckert att spegelbilden syns i vasen. Vet inte hur man gör för att undvika det...Mvh Susanne :)

    SvaraRadera
  2. När det gäller reflektioner från rummet kan man minimera det med att mörkläggning. Det som inte får ljus på sig kan inte heller reflektera det på motivet.

    Om man bara har allmänbelysningen till sitt förfogande kan man bygga en öppen låda med ovansidan och framsidan öppen. Sedan tar man en svart kartongskiva med hål för kameralinsen. Observera bara att den svarta kartongen måste vara stor nog för att skymma allt som finns bakom kameran ( fotograf, diskbänk osv...)

    Tredje alternativet är att använda lösa fjärrstyrda blixtar som "överröstar" rummets befintliga belysning och gör att allt annat blir mörkt. Kamerans eventuelltinbyggda blixt kan man använda om föremålet är relativt platt, den ger hårda skuggor och är begränsad hur mycket den sprider. Blir lätt "fyllefest porträt" med inbygda blixten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1000 tack för dina tips. Jag måste testa dem och så får vi se om jag lyckas.

      Radera
    2. Det var så lite så.

      På tal om ljussättning. Du kan ju prova ljussätta med den klassiska trepunktsljus som man använder i studio. Keylight, fill light och rimlight.

      Key light är huvud ljuset som är starkast och placeras snett ovanför motivet

      Fill light är ett upplättningsljus som skall lätta upp hårda skuggan från huvudljuset. Den placeras på motsatt sida av huvudljuset framför motivet och skall ha max halva styrkan av huvud ljuset. Den kan placeras ungefär på samma höjdnivå som motivet.

      Rim light är ett ljus man placerar bakom motivet så att yttekanten av motivet får ett glöd så den separeras från bakgrunden. Oftast placerar man den på samma höjd som huvudljuset. Styrkan beror på motivet och måste provas fram. I regel skall den vara tillräckligt stark att den skapar en skugga på underlaget framför motivet.

      Radera
    3. det ska jag testa med. tack, tack :)

      Radera